keopsovapiramida

Египетски археолози откриле гробници постари од 2000 години

Каиро, 25. август 2017 (ОХРИДПРЕС) – Египетското Министерство за антиквитети соопшти дека археолози пронашле гробови стари над 2.000 години југозападно од Каиро.

Археаолошката мисија во близина на оазата Дакла открила низа артефакти, вклучувајќи остатоци од погребни маски, комплет од керамички садови и горелки од глина.

Пронајдени се и плочки испишани со хиероглифи, од видот на курзивното писмо на древните Егиќани.

Гробовите, вклучувајќи една пирамидална форма, а другиот со куполна таваница, се изградени од кал и содржат неколку погребни простории. (Крај)

извор: Курир фото: архива

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest