opstinaohridsologo

Секторот за урбанизам при Општина Охрид дел од тренинг програмата „Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“

Охрид, 19. април 2018 (ИНПРЕС) – Општина Охрид, преку свои претставници од Секторот за урбанизам, е учесник на Тренинг програмата „Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“, заедно со претставници од други седум градови од Србија, Украина и Турција.

Охридскиот тим, како урбанистички предизвик во рамки на програмата, ќе го работи проектот „Нови хоризонти преку унапредена пешачка зона“, кој се однесува на адаптирање на улица „Македонија“ во пешачка зона. Проектот ќе се работи на ниво на физибилити студија. Тренинг програмата ќе се реализира во рок од 18 месеци, во кој период се планирани пет работилници и четири средни фази.

Со цел успешно извршување на постапките и чекорите при изработка на проектот, во оваа прва средна фаза, дел од обврските претставува и организирање партиципативен настан со учество на сите засегнати чинители за испитување на  јавното мислење околу проектот. Резултатите од настанот ќе бидат анализирани и искористени во понатамошните фази на работа на проектот.

Настанот ќе се одржи во понеделник, 23-ти април, во Големата сала на Општина Охрид, со почеток во 12:00 часот.

Програмата е во организација на ICLD (Интернационалниот центар за Локална демократија) и SKL International (дел од шведската асоцијација на локални управи и региони), од Шведска. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: Општина Охрид

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest