Охрид, 1. јуни 2018 (ИНПРЕС) – Организацијата за Рурален туризам, Екологија и Традиција (ОРТЕТ) од село Куратица, започна со реализација на проектот „Коприва – Мала гастрономска школа“.
Главен настан во склоп на проектните активности ќе биде дводневната манифестација на подготовка и понуда на храна и пијалоци подготвени на база на употреба на копривата. Манифестацијата ќе се одржи во сабота и недела (2-ри и 3-ти јуни), 2018 година во Куратица.
– Целта на проектот е преку манифестација на Малата гастрономска школа од руралната традиционална кујна да придонесе за промоција на традиционалните кулинарски вештини преку подготовка и промоција на рецепти од или со коприва со што едновремено ќе се промовира и локалната подстратегија за рурален развој и локалната стратегија за развој. Во процесот на постојана и континуирана потреба од развој и промоција на туристичката понуда во Општина Охрид како туристичка дестинација, давателите на услуги во алтернативниот туризам, (пред се` во сегментот на селскиот туризам) мора да осмислуваат нови и креативни програми и манифестации за збогатување на постоечката понуда и промоција на истата.
Гастрономскиот сегмент е можеби најважниот дел од понудата во руралниот туризам кој на селските домаќинства им овозможува дополнителни приходи и подобра материјална и социјална состојба. Голем дел од странските гости кои престојуваат во Охрид ја користат можноста да ги посетат околните рурални населби и да уживаат во кулинарските вештини на локалните жители. Следната посебност на која се темели гастрономската понуда во руралниот туризам е употребата на органските и природни прехрамбени состојки во подготовката на локалната храна. Копривата претставува една од најздравите и највеличествени природни билки кои нашите предци ги користеле за приготвување на најразлични напитоци и прехрамбени рецепти, информираат од ОРТЕТ. (Крај)
извор: ИнПрес фото: архива