more

Научниците го открија „синиот простор“: Како морето влијае на човекот

Охрид, 11. август 2018 (ИНПРЕС) – „Син простор“ е наречено чувството на задоволство и спокој кое луѓето го имаат кога се на плажа, гледајќи во морето и слушајќи го звукот на брановите.

Таканаречениот „син простор“ делува на четири дела од мозокот. Пред се` тука е намалувањето на насобраниот стрес со оглед на фактот дека водата содржи позитивни јони кои ни помагаат да се чувствуваме убаво.

Научниците веруваат дека поминатото време покрај море ја поттикнува креативноста, мислите се прочистуваат и се насочуваат на креативен начин. Чувството на смиреност помогнува да се фокусираме на решавање на секојдневните проблеми.

Звукот на брановите во комбинација со мирисот на морето и убавиот поглед делува на човечката психа, што го намалува чувството на депресија и нервоза предизвикана од секојдневните проблеми.

Плажата предизвикува чувство на опуштеност, здравје и среќа, што делува позитивно на човековото здравје и душа. (Крај)

извор: klix.ba фото: архива

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest