bolnicaohrid

Општата Болница од Охрид меѓу клиниките кои го кренале квалитетот на услугите

Скопје/Охрид, 28. сеотември 2018 (ИНПРЕС) – Општата Болница од Охрид е помеѓу петте клиники во државата кои го кренале квалитетот на услугите.

Заедно со Клиниките за ендокринологија, дијабетес и метаболички нарушувања, за детски болести, за нефрологија, Институтот за белодробни заболувања кај децата во Козле, Општата Болница од Охрид денес доби сертификат за акредитација.

Овој процес започна во 2016 година и е задолжителен за сите јавни здравствени установи. Се состои од внатрешна евалуација, која треба да помине пред комисијата што ја формира Агенцијата и доставува извештај до Министерството за здравство.

Клиниките за детски болести и за ендокринологија и Институтот за белодробни заболувања кај децата од Козле се акредитирани на три години, додека на Општата болница од Охрид и Клиниката за нефрологија акредитацијата им истекува после една година од денот на донесување на решението.

Акредитацијата во здравствените установи е најраспростанетиот механизам, што во светот се користи за унапредување на квалитетот на здравствената заштита, како и квалитетот на работата на здравствените установи. Со акредитација на сите здравствени установи ќе се добие ист или сличен квалитет на здравствените услуги во сите здравствени установи. (Крај)

извор: плусинфо фото: архива

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest