Доживотна казна затвор за Радован Караџиќ

Хаг, 20. март 2019 (ИНПРЕС) – Воениот злосторник и поранешен претседател на Република Српска, Радован Караџиќ, е осуден на доживотна казна затвори пред Жалбениот совет Меѓународниот резидуален механизам за кривични судови (наследник на Хашкиот трибунал).

Жалбениот совет денес ја изрече пресудата, откако еден час ги образложуваше одлуките по жалбите поднесени од Караџиќ и од обвинителството.

Со провостепената пресуда изречена од Хашкиот трибуна во 2016 година, на Караџиќ му беше пресудена затворска казна во траење од 40 години. (Крај)

извор: Фокус фото: архива

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest