Missing image

Клетките од тумор побрзо растат кај мажите отколку кај жените

Њујорк, 4. август 2014 (ИНПРЕС) – Во студија објавена во списанието JCI, истражувачите покажуваат дека протеините се поврзани со намален ризик од рак.

Ретинобластом протеини (RB) е многу помалку активен во мозочните клетки на мажите отколку кај жените.

Д-р Џошуа Рубин и неговите колеги започнаа со своите истражувања преку спроведување на серија на експерименти на мобилен модел на глиобластом. Ова вклучува изложување на машки и женски мозочни клетки со факторот на раст на туморот и голем број на генетски промени.

Тимот потврди дека туморите растат побрзо и почесто кај мажите.

Истражувачите анализирале три гени – неврофибромин, p53 и RB – кои нормално се пониски развојни тумори од ограничување на клеточната делба и опстанокот. (Крај)

извор: JCI фото: архива