Потпишан меморандум за проектот „Нула глад во општина Охрид“

Охрид, 23. јули 2019 (ИНПРЕС) – Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески и претседателот на здружението „Храна за сите – Банка за храна МК“, Душко Христов, потпишаа меморандум за соработка.

Оваа соработка е во рамки на реализацијата на проектот „Нула глад во општина Охрид“.

Согледувајќи ги проблемите на значајна група сограѓани од една страна и вишокот храна кој се појавува од разни оператори со храна – производители, дистрибутери па и трговци, Локалната самоуправа одлучи да се приклучи во борбата против фрлањето храна од една страна и борба против сиримаштијата и гладот од друга страна. Основните начела за вклучување во акцијата „Нула глад во општина Охрид“ се впишани во Меморандумот за соработка.

Во наредниот период ќе се преземат конкретни заеднички чекори. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: Општина Охрид