Штрајк во „Луфтханза“ откажани се 1.300 летови

Берлин, 7. ноември 2019 (ИНПРЕС) – Дводневниот штрајк на германскиот кабински персонал што „Луфтханза“ го најави во текот на вчерашниот ден со откажување 1.300 летови, денеска ќе опфати 700 летови, а утре 600.

Авиокомпанијата посочува дека од штрајкот ќе бидат погодени околу 180 илјади патници.

Германскиот синдикат ги повика пилотите и стјуардесите од компанијата „Луфтханза“ денеска и утре да организираат штрајк, барајќи повисоки плати и подобри работни услови за околу 21.000 персонал.

„Луфтханза“ побара од судот во Франкфурт да изрече забрана за штрајк на кабинскиот персонал, но Судот одлучи дека штрајкот е законски.

Откажани се голем број летови од Германија, меѓу кои и интерконтинентални од Франкфурт и Минхен.

Авиокомпаниите во сопственост на „Луфтханза“ – „Свис“, „Аустриан“, „Еделвејс“ и „Брисел ерлајнс“ нема да бидат погодени од штрајкот. (Крај)

извор: Плус инфо фото: архива